Tårtreceptet

Herr och fru Gotlins tårtor blev väldigt bra! Jag fick massor av beröm. Även från folk som är kräsna och sällan äter godsaker.

Detta recept är väldigt konstigt. Beräkna drygt en halv sats för en tårta.. Men gör hellre för mycket av varje än för lite. Det går ju som alltid ner. Bottnen är väldigt konstig. Den får man nog göra en mindre sats av. Och det blir mycket svinn på den. Men det går ju att spara smulorna och göra nåt kul av dom senare.
Ska försöka skriva ner bättre proportioner nån gång :)



Tårtbotten
  • 7 ägg
  • 350 g mandelmassa
  • 345 g socker
  • 345 g mjöl



Pannacottan
  • 500 g bär, jordgubbar eller hallon tex
  • 195 g socker
  • 500 g vaniljyoghurt
  • 8 gelatinblad


Vit chokladmousse
  • 400 g vit choklad
  • 200 g grädde
  • 3 äggulor
  • 2 msk socker
  • 5 gelatinblad
  • 500 g grädde



GÖR SÅ HÄR:

Tårtbotten:
Sätt ugnen på 280 grader. Rör mandelmassan smidig med ett av äggen. Tillsätt sockret och resten av äggen. Vispa cirka 10 minuter till full volym. Vänd ner mjölet. Häll upp en en smord och sockrad form. Baka i ugn i ca 40 minuter. kontrollera med en sticka.
Skär sen upp bottnen i skivor, ca 2 cm tjock. Det blir mycket spill!! Sen får man skära bort ½-1 cm runt kanten, för att få bort den hårda skorpan

Pannacotta:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 10 minuter. Koka ihop bären med sockret. Mixa till en slät puré. (sila hallonen för att få bort kärnorna) Krama ur gelatinbladen och tillsätt dom i purén.. Blanda i yoghurten och häll upp i en form som är ca 20 cm i diameter. Frys in i minst 4 timmar.

Vit chokladmousse:
Blötlägg gelatinbladen. Koka upp grädden. Vispa ihop äggulorna med sockret. Häll grädden över gulorna och höll tillbaka i kastrullen. Värm upp till 85 grader. Krama ur gelatinbladen och tillsätt dom och den hackade chokladen. Rör till en slät smet. Vispa grädden lätt och vänd ner den i chokladen.


Montering: skär en skiva av tårtbottnen, drygt 1 cm tjock. Skär bort en cm längst kanten. Lägg den i botten i en springform 24 cm i diameter. Lägg på pannacottan. Häll över chokladmoussen och frys in.

Vid servering:
Ta ur tårtan ur formen och toppa med rikligt med färska bär, frukt eller blommor. Slå eventuellt in tårtan med tempererad choklad som strukits ut på plastark, ca 200 g.

Kommentarer
Postat av: Leena

Ja, den var verkligen god. Tur att man har en dotter som är så duktig på att baka tårta, så jag behöver inte göra det!!!!!

2009-06-01 @ 22:16:25
URL: http://leenaingvar.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0