Mackor och fil



Nu verkar sommaren har kommit på riktigt! Och bara knappt två veckor till semestern!
Julia hade Carolina här som gäst inatt och imorse så åt vi frukost på balkongen. Mysigt :)

Om jag hade pengar.. tra la la la la la laa

Vi har hittat vårt (nästan intill) drömhus! Några mil utanför stan ligger ett gammalt bönhus, dock nyrenoverat. MEN det finns ingen riktig tomt. Och det går ju inte att flytta till ett hus utan gård. Då försvinner ju halva grejen med att ha hus. Men håll med om att det är ett läckert hus!



Som tur var så trivs vi ju i vår lägenhet och har ingen större bråtska med att flytta. Men det vore såå kul. Jag vill kunna gå ut på gräsmattan, odla, odla och odla! Och såklart är det mycket roligare för hundarna (och enklare för oss). Bara kunna släppa ut dom. Nu måste ju alla promenader vara så uppstyrda

Hosta upp en slant och fixa en större gård

Day of the Dead!!

Jag sitter och kollar efter tårtor till den stundande högtiden.
En sån här blir det!


Med vissa modifikationer.. :D


Tårtan hittade jag här.

Har jag sagt att jag gillar cupcakes?


Nä ni kan ju inte ha missat att jag gillar cupcakes och bakelser? Dom här kommer också från Ditsy Daisies

Dörrmatta



Dom här dörrmattorna hittade jag på  Ditsy Daisies. Den röda var väldigt fin! Bara 172,35kr (utan frakt, från England?) Den med cupcakesen var ju såklart också fin :D Vi har ju en lite mer aggressiv dörrmatta nu; "Oh shit not you again"

Sjukling

Jaha. Då har jag gått och blivit förkyld :( Björn har varit förkyld i några dagar, men jag brukar alltid klara mej ifrån att bli smittad då han är sjuk.. Men inte den här gången.
Jag som såg fram emot att fara på viltspåret i kväll med hundarna. Jag hoppas jag känner mej bättre om några timmar. Iofs så borde jag väl stanna hur som helst, men jag brukar ju inte vilja lyssna på min kropp. :(

All work work

Så var en jobbhelg avklarad. I och med det nya schemat som började gälla den här veckan så jobbar jag 4 helger på 6 veckor. Inte så kul faktiskt. Men det var tydligen svårt att göra på annat vis.. :( Det är 94 timmar helg-ob. Det är däremot ganska fint :) Nu ska jag snart gå ut med hundarna och sen blir det nog läggdags. Men jag skulle hellre vilja krypa ner under täcket nu, för jag fryser! Ska jag behöva ta på mej vinterjackan eller?

Städdag

Idag har vi städat. Så skönt! Nu luktar det friskt och fräscht här hemma :)

Lunchmat




Igår åt jag årets första färskpotatis! Det var gott. Idag åt vi färskpotatis med sill till lunch


Dagens outfit



Nåt som jag alltid brukar lyckas med är att ha utsläppt hår dom dagar då det blåser som mest. Idag har det blåst väldigt mycket... Men inne ligger håret ner iallafall

Husmanskost



Idag åt vi köttfärslimpa till middag. Jag gjorde det vesäntliga med maten, att stampa pärstampet ;) Iofs så gjorde jag salladen också, men den hade vi kvar sen lunchen. Annars så var det Björn som var kocken. Det är han för det mesta nu, jag har nästan helt tappat lusten till att laga mat :( Men han lagar god mat och han tycker det är kul.

Björn gjorde en god brunsås till också. Hemmagjord lingonsylt hade vi också. Men köpt rödvinbärsgelé

Köttfärslimpa från Hela Sveriges husman
(vi hade inte allt hemma, så vi uteslöt några grejer, originalet finns här)

400 g blandfärs 
1-2 morötter 
1 dl havregryn
1 dl crème fraiche
1/2 dl mjölk
1,5 msk dijonsenap
1 tsk basilika 
10  sviskon (katrinplommon)
1 paket bacon (140 g)
salt och vitpeppar

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°C. Skala och riv morötterna fint. Blanda havregryn, crème fraiche, mjölk, dijonsenap, basilika, 1 tsk salt och 1/2 tsk vitpeppar i en bunke.
2. Tillsätt färsen och morötterna. Blanda väl. Häll smeten i en smord, bröad form, 11/2 liter.
3. Stick ner sviskon i smeten. Jämna till ytan med en blöt slickepott. Skär baconet i cm-stora bitar och täck ytan med dem. Ugnsbaka i 30-40 minuter. Servera limpan med potatismos, lingonsylt, röd vinbärsgele och brunsås.


Men ärligt talat, det var inget superbra recept. Tråkigt nog. Färsen blev som konstig i konsistensen. Så det blir nog ingen repris av det här receptet.

Tårta igen? Ja varför inte



Mamma beställde tårtor av oss. Hon har fikavecka på jobbet den här veckan och var sugen på lite tårta ;) Hon ville även ge oss en möjlighet att få eventuella kunder till vårt lilla hembageri!

I slutändan blev tårtorna riktigt bra. Vägen dit vill jag helst inte ta upp här... Kan säga som så att gelatinbladen glömdes bort... Men vi fick göra om och göra rätt

Besvärligt läge



Dumma matte som stoppar in benet i en socka!!

Filmtips!!

Min lillebror är ju fantastisk. I helgen så var en film som han och några kompisar gjort med i en festival, VAFF - Västerbottens amatörfilmfestival Dom kammade hem tre priser! Bästa film (i deras klass), Bästa manus och Bästa foto. Eftersom dom vann så får dom åka ner till Trollhättan i höst för att vara med i en större festival :) Linus hade med en film förra året också, som också vann bästa film!

Den är verkligen sevärd

Ett tips: kolla in den läääskiga vakthunden ;)

 

Draken from Film i Västerbotten on Vimeo.


Ett ord för att samanfatta: Fantastiskt!




Min käre storebror gifte sej förra helgen. Det var ett fantastiskt bröllop!
Jag (och Björn) stod för tårtorna

Kära vänner



Förra veckan åt vi middag tillsammans med Micke, Angelica och Noel på Restaurang Örnen. Det var jättegott! Dom har en jättegod världsbuffé för bara 150:- Vi blev såå mätta. Så mätta att vi gick hem till oss och käkade lemoncurdglass :D

Noel är en go och gla kille på 6 månader som är riktigt bra på att brumma med munnen.


Tunneln



Igår var jag nere vid stranden med hundarna. Vi var vid en lekgrej och jag försökte muta hundarna att gå igenom tunneln. Det tog en stund sen så gick Edith in och hämtade godisarna. Mille vågade dock inte

Omelett till lunch



Nåt som jag brukar göra när man inte har så mycket lust till nån mer avancerad matlagning. Eller inte är så jättehungrig.

I den här omeletten hade jag:

4 ägg
en näve brytbönor
3 kycklingkorvar (egentligen hundarnas träningskorv)
purjolök

när omeletten nästan var klar slängde jag på tomater och blandad sallad. Toppade med balsamvinäger vid bordet.

Och ha några kvistar med hägg på bordet är alltid trevligt!





Snart så..

Snart fyller jag ju år!

 


Hundpromenad

Nu ska jag gå ut med hundarna till vårt favoritställe här i närheten. Nämligen nydalasjön. Både jag och hundarna är trötta. Kanske blir vi piggare av lite frisk luft


Ny frilla

Jag har ju klippt mej förresten! Lugg och rätt mycket på längden



   


Tårtreceptet

Herr och fru Gotlins tårtor blev väldigt bra! Jag fick massor av beröm. Även från folk som är kräsna och sällan äter godsaker.

Detta recept är väldigt konstigt. Beräkna drygt en halv sats för en tårta.. Men gör hellre för mycket av varje än för lite. Det går ju som alltid ner. Bottnen är väldigt konstig. Den får man nog göra en mindre sats av. Och det blir mycket svinn på den. Men det går ju att spara smulorna och göra nåt kul av dom senare.
Ska försöka skriva ner bättre proportioner nån gång :)



Tårtbotten
  • 7 ägg
  • 350 g mandelmassa
  • 345 g socker
  • 345 g mjöl



Pannacottan
  • 500 g bär, jordgubbar eller hallon tex
  • 195 g socker
  • 500 g vaniljyoghurt
  • 8 gelatinblad


Vit chokladmousse
  • 400 g vit choklad
  • 200 g grädde
  • 3 äggulor
  • 2 msk socker
  • 5 gelatinblad
  • 500 g grädde



GÖR SÅ HÄR:

Tårtbotten:
Sätt ugnen på 280 grader. Rör mandelmassan smidig med ett av äggen. Tillsätt sockret och resten av äggen. Vispa cirka 10 minuter till full volym. Vänd ner mjölet. Häll upp en en smord och sockrad form. Baka i ugn i ca 40 minuter. kontrollera med en sticka.
Skär sen upp bottnen i skivor, ca 2 cm tjock. Det blir mycket spill!! Sen får man skära bort ½-1 cm runt kanten, för att få bort den hårda skorpan

Pannacotta:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 10 minuter. Koka ihop bären med sockret. Mixa till en slät puré. (sila hallonen för att få bort kärnorna) Krama ur gelatinbladen och tillsätt dom i purén.. Blanda i yoghurten och häll upp i en form som är ca 20 cm i diameter. Frys in i minst 4 timmar.

Vit chokladmousse:
Blötlägg gelatinbladen. Koka upp grädden. Vispa ihop äggulorna med sockret. Häll grädden över gulorna och höll tillbaka i kastrullen. Värm upp till 85 grader. Krama ur gelatinbladen och tillsätt dom och den hackade chokladen. Rör till en slät smet. Vispa grädden lätt och vänd ner den i chokladen.


Montering: skär en skiva av tårtbottnen, drygt 1 cm tjock. Skär bort en cm längst kanten. Lägg den i botten i en springform 24 cm i diameter. Lägg på pannacottan. Häll över chokladmoussen och frys in.

Vid servering:
Ta ur tårtan ur formen och toppa med rikligt med färska bär, frukt eller blommor. Slå eventuellt in tårtan med tempererad choklad som strukits ut på plastark, ca 200 g.

RSS 2.0